tirsdag 9. desember 2014

NØTTESKRIKE (Garrulus glandarius) Eurasian Jay, Stavanger

Nøtteskrike er nydelig kledd i rosaaktig, gråbrun kropp med lyseblått felt på vingeknokene. Den høres ofte på det karakteristiske og hese skriket. Som unger kalte vi alltid nøtteskrika for skogskjer. Frø og nøtter hamstres om høsten til vinterføde. Denne nøtteskrika er fotografert i en hage i Stavanger mens den tar til seg av ei kokt potet.

SMÅLOM (Gavia stellata) Red-throuted Loon, Sandnes

Smålommen er den vanligste og minste lomarten, fåtallig i sør, tallrike i nord og på Svalbard. I Vågen i Sandnes, midt i sentrum av byen, holdt tre lommer seg noen dager og brydde seg lite om folk langs bryggekanten. Maten, dvs fisk, fanges opp under minuttlange dykk. Aldri har jeg fotografert lom på så kort hold!

mandag 1. desember 2014

MANDARINAND (Aix galericulata), Sandnes.

Mandarinand stammer opprinnelig fra Øst-Asia. Spredte eksemplarer kan i vill tilstand ha slått seg ned i Europa. I Storbritannia har den eksistert siden beg. av 1900-tallet. Finnes også i Frankrike og Sveits. Spredte eksemplarer som påtreffes i Norge er høyst sannsynlig rømt fra fangenskap. Hva som er historien bak denne flotte hannen ved Bråsteinvannet i Sandnes er ikke godt å si. Hannene er et fantastisk skue med kraftige barter eller øreskjegg. På bakryggen har den store oransje seil.

fredag 17. oktober 2014

Kjendisbryllup i Rogaland

Jeg var så heldig å få fotografere disse to kjendisene i bryllupet deres. En stor begivenhet for familie og venner, og for fotografen....

FJELLVÅK, Rough-legged Buzzard, Hå i Rogaland

 
Fjellvåken hekker på fjell og i bratte berg der det er skog. Denne flotte ungdommen kom seilende på vinden på Brusand nå midt i oktober. Trekkruta er nok ned til Eigerøy, Lista, over Skagerak og til Mellom-Europa. I april er den tilbake igjen. Det typiske for våkene er brede vinger og middels lang stjert. Vingespennet kan bli opp mot 150 cm.

søndag 8. juni 2014

KATTUGLE-unger (Tawny Owl), Sandnes

Små koselige kattugle-nøster sitter vaktsomt på ei grein 7-8 meter over bakken. De er vel rundt fem uker gamle og ikke flyvedyktige. De klatrer ut av reiret etter ca.30 dager og finner et egnet sted der de kan bli oppvartet av foreldrene. To av dem studerer den rare fotografen mens den tredje ungen hviler trygt på magen med nebbet ned. Mora var nok like i nærheten og hadde full kontroll, derfor ble området hurtig forlatt.  

TROSTESANGER (Great Reed Warbler), Gjesdal


Denne trostesangeren holdt seg i sivet ved Limavatnet i Gjesdal i flere dager. Stort sett var den veldig hørbar med sin kraftige stemme. Av og til eksponerte den seg for fotografen, da var det bare å fyre løs. Den er en årlig sommergjest og liker seg spesielt i takrørbiotopen før den drar tilbake til overvintring i tropisk Afrika.

fredag 30. mai 2014

GRÅFLUESNAPPER (Muscicapa striata), Jæren 2014

Gråfluesnapper overvintrer i Afrika. Denne lille krabaten finner veien og står løpet ut. Egentlig mangler den særtrekk og er lett å overse for et utrent øye. Sitter ofte helt åpent som her, vipper med stjerten og holder utkikk etter flygende insekter.

HEIPIPLERKE (Anthus pratensis), Reve, Jæren 2014

Heipiplerkene er en vanlig sommergjest i Norge. Den hekker gjerne på gressrike strandenger, slik som denne på Reve. Nå skal den hjem med middagen, et lite insekt ligger godt i nebbet. Fuglen overvintrer i V- og S-Europa.

RUSTAND (Tadorna ferruginea), Kvassheim, Jæren 2014

En Rustand hann ble værende i steinene på Kvassheim noen dager i slutten av mai. Her jager den et par gravender. Den hadde nok kommet med de sørøstlige vindene, for den liker seg bedre i Sør-øst Europa, gjerne bort mot Kaspihavet.

LINERLE (Motacilla alba) White Wagtail

Kjekt å ta bilde av en av de vanlige fuglene, ikke bare sjeldenheter. Denne slanke og grasiøse gledessprederen spaserer rundt oss daglig med rykkete bevegelser. Hele tiden vipper den med den lange og smale stjerten.

fredag 4. april 2014

TIGGER på gata i India

Siden år 2000 har vi hatt hjelpearbeid i delstaten West-Bengal, India. Denne kvinnen er ei av mange som bor på gata. Hun får noen slanter av snille forbipasserende, i løpet av en dag kan det kanskje bli nok til et måltid. Ikke lett å gå forbi for oss hvite som lukter penger lang vei. Og vi kunne ikke passere dette inderlig bedende ansiktet uten å gi henne noen rupees. Et lite smil kunne vi merke da hun fikk en hel seddel av oss. Vi har jo mer enn nok.

lørdag 22. mars 2014

FISKER, COCHIN, delstaten Kerela, sør-vest INDIA

Denne fiskeren klargjør utstyret etter nattens fangst. Langs kysten rundt Cochin ser vi lange bambusstenger med store firkanta fiskegarn hengende under. Denne spesielle fiskemetode som kun kan brukes ved høyvann, ble brakt til området av kinesiske kjøpmenn omkring år 1400. Det gamle kinesiske ordtaket passer godt her: Gi en mann en fisk og han vil spise hele dagen. Lær ham å fiske og han vil alltid kunne spise.


 
 

mandag 6. januar 2014

TÅRNUGLE (Barn Owl, Tyto guttata), Sokndal, Rogaland

Denne tårnugla ble funnet skadet og forkommen på en veranda i Sokndal. Fuglen ble brakt til veterinæren på Norsk Viltsykehus i Sokndal. Røntgen viste at ingen bein var brukket, men den hadde et sår på kroppen etter et hardt møte med en rusten spiker. God omsorg og oppkvernet kylling rett i nebbet gjorde at fuglen den 30.12.2013 ble vist fram i 10 min for oss medlemmer av NOF. Det er kun 4 funn i Norge siden år 2000, og den skulle helst vært i Sentral-Europa eller på Balkan. Kraftige vinder fra sør har nok ført den ut av kurs. Bildet er tatt mens veterinæren holder fuglen.
Trist mld. fra veterinæren: Dessverre døde tårnugla 3.1.2014 av komplikasjoner som ikke var relatert til skaden.