onsdag 18. november 2015
SKJESTORK (Eurasian Spoonbill), Karmøy
I slutten av oktober hadde denne flotte skjestorken tilhold i nærheten av Avaldsnes kirke på Karmøy. Fuglen er lett kjennelig på det 30-40 cm lange nebbet, som egentlig virker altfor stort. Men ved næringssøk i sumpsjøer, holdes nebbet nedsenket og svinges fra side til side, samtidig som den vader framover. Det er effektivt når skalldyr, kreps og småfisk skal fanges. Fuglen var veldig sky, men med lav åling i terrenget klarte jeg å komme innpå og få knipset noen bilder. Vanligvis lever den rundt Middelhavet, Svartehavet og Kaspihavet, så dette var virkelig en godbit å få besøk av.
tirsdag 1. september 2015
BONAPARTESNIPE (White-rumped Sandpiper) Sola
Mange småvadere kan være vanskelig å skille fra hverandre. Bonapartesnipa har bl.a. hvite øyebryn og er litt mindre enn myrsnipa. På høsttrekket hadde denne landet i mudderet og fant mye god næring til ferden videre. Den enset ikke fotografen, som for anledingen hadde langstøvler og stativ ute i sumpa.
GRESSHOPPESANGER (Common Grasshopper Warbler), Klepp
Gresshoppesangeren overvintrer i tropisk Afrika, men kommer på besøk hver sommer. Fuglen er ikke lett å studere og vanskelig å fotografere. Den holder seg godt skjult inni løvet på småbusker. Men som alltid: Mye tålmodighet må til for å få et blinkskudd.
HØNSEHAUK (Northern Goshawk), Klepp
Egentlig skulle vi leite etter en sjelden fugl som var sett i området. Da kom vi på denne unge hønsehauken som inntok middagsmaten midt ute på et jorde. Antagelig var byttet en av de mange storspovene som holdt seg i nærheten. Lyset var i ferd med å forsvinne, og det var småregn. Men det var bare å fyre løs med tela. Plutselig oppdaget jeg at hauken hadde satt fast et bein i halsen, og det er jo slett ikke behagelig.
mandag 11. mai 2015
SVARTHALESPOVE (Black-tailed Godwit) Jæren
Fuglearten svarthalespove ble i 2011 en prioritert art etter naturmangfoldloven, dvs særlig beskyttet. Arten hekker på Jæren, og tidlig slått ble ansett som den viktigste enkelttrusselen for arten. Det ble derfor innført et forbud mot slått før 15. juli. Forskrift om svarthalespove som prioritert art er fra 2015 endret. Årsaken er det svært høye konfliktnivået, samt at det er mer hensiktsmessig å ta vare på denne arten med andre virkemidler. Fuglen overvintrer i Vest-Europa og Afrika og er alltid kjekk å se i Klepp kommune.
torsdag 26. mars 2015
LAPPUGLE (Great Grey Owl) Aust-Agder
Lappugler hører egentlig til i Øst-Finnmark og på taigaen i Russland. Noen få er påtruffet i Hedmark. En mektig opplevelse å se denne fuglen på smågnagerjakt. Vingespennet kan bli opp mot 1,5 meter. Et stort og rundt hode som ser tvert avhugget ut i profil, gjør ansiktet helt spesielt. En ugleforsker har aldersbestemt fuglen til en 2K. Det betyr at den er født i fjor vår.
SPURVEHAUK ( Eurasian Sparrowhawk) Sandnes
Denne lille rovfuglen kan jakte i bynære områder. Et fryktinngytende overraskelsesangrep settes inn mot småfugler. Jeg fant denne skadet i ene vingen i Vagleskogen. Etter en weekend hos meg, ville dyrlegen prøve og spjelke vingebeinet. Dessverre sluttet den å puste under operasjonen. Den hadde et sår i armhulen som var verre enn først antatt.
Fuglen er her håndholdt og fotografert ute mens den ennå var i live.
GJERDESMETT ( Winter Wren), Sandnes
De fleste har sett denne merkelige krabaten i hagebusker og kratt. Den finnes over alt. Selv om den er svært liten, ser den ganske komisk ut med den lille stjerten rett opp. Nebbet er heller langt, og sangen er forbløffende kraftig for en så liten fugl. Den er utrolig hardfør, og mange overvintrer her i vest.
DVERGSPETT (Lesser Spotted Woodpecker) Sandnes
Dvergspettene er den minste spettearten, en virkelig dverg med kort, rund kropp. Hannen har rødt issefelt, slik som her. Reviret hevdes både med tromming og sang. Trommingen er ganske svak med langsom frekvens. Likevel godt den har støtdempet hjerne. Denne dvergspetten hekker i en eldre skog i Sandnes.
SVARTSTRUPE (Common Stonechat) Jæren
I februar og mars dukket det opp flere svartstruper langs Rogalandskysten. Denne fine hunnen var ganske stabil på Kvassheim i flere dager. Antageligvis fant den mye insekter rundt moloen og havna. Hekker over store deler av Europa.
mandag 2. mars 2015
GRÅHEGRE (Grey Heron), Sandnes
Gråhegre holder seg gjerne ved vann og sjø. Det må være den mest tålmodige fisker som finnes. Den kan sitte stille i timevis på samme sted og vokte urørlig på byttet. Det er en hardfør fugl og kraftig bygd. Jeg skulle egentlig fotografere en annen fugl rett i nærheten, men den stakk. Da ble det heller et nærbilde av denne voksne hegra som rastet med inntrukket hals.
fredag 6. februar 2015
SVARTRØDSTJERT (Black Redstart) Randaberg
Svartrødstjerten er egentlig en trekkfugl som ankommer i mars-april. Denne voksne hannen var på plass i Sandebukta på Randaberg tidlig i februar. En flott fugl, men virket ganske ensom i sin iver etter å finne en make. Fuglene er nokså sky og nervøse og ikke lette å få bilde av.
mandag 26. januar 2015
SIDENSVANS (Bohemian Waxwing), Sandnes
Sidensvans er en nydelig fugl som sent på høsten og vinteren dukker opp i hager der de ofte spiserfavorittmaten: Rognebær. De kommer gjerne i flokker, men opptrer vaktsomt og kan virke nokså nervøs i framferden. Det er en kompakt fugl som hekker i de nordlige deler av barskogsbeltet.
fredag 23. januar 2015
DVERGSVANE (Tundra Swan), Nærland 2015
Dvergsvanene hekker på arktisk tundra i Russland, helt ut mot Barentshavet. Noen få overvintrer i Norge. Denne ble observert i en gulrotåker på Nærland sammen med 30 sangsvaner. Gulrøttene var tydeligvis god mat for dem, men mange så ganske skitne ut mens de grafset i seg i den sølete åkeren. Ikke så lett å ta ut ei dvergsvane i en sangsvaneflokk. Dvergsvanene har imidlertid mindre gult enn svart på nebbet.
JORDUGLE (Short-eared Owl), Revtangen 2015
Denne jordugla ble observert i de graskledde sanddynene på Revtangen, Klepp kommune. Den er ikke lett å få øye på når den kamuflerer seg. Flukten går lavt over terrenget før den setter seg. Fotoet tok jeg på ca.100 meters hold før den stakk. Da gjemte den seg bak ei grastust slik at bare de gule øynene viste. De svært lange og spisse vingene er gode i den lydløse jakten på smågnagere.
Abonner på:
Innlegg (Atom)