fredag 2. desember 2016

HAUKUGLE (Northern Hawk Owl) Jæren 2016

Haukugla på Jæren sleit med å holde seg våken. En solid gjesp viser at den har jaktet hele natta. Mange haukugler jakter også om dagen, i motsetning til andre ugler som er nattaktive. Maten er hovedsakelig smågnagere, men den liker også troster. Til og med liryper står på menyen. Med lydløs flukt angriper den raskt og overraskende.

HAUKUGLE (Northern Hawk Owl) Jæren 2016

Denne haukugla fra Grødalandsskogen i Hå på Jæren, ble oppdaget en lørdagskveld i slutten av september. I hele høst har det vært mange haukugler i Sør-Norge. Det er nok matmangel i nordøst og på den russiske taigaen som tvinger den hit.

onsdag 24. august 2016

STYLTESNIPE (Stilt Sandpiper), Randaberg

Denne nord-amerikanske fuglen er en sjelden gjest i V-Europa. Under høsttrekket landet den sammen med hundrevis av andre vadere på Børaunen i Randaberg. Den er litt større enn myrsnipe, men langhalset og mye mer langbent. Denne voksne fuglen fant godt med næring i de små kulpene før den trakk videre.

mandag 4. april 2016

LANDSBYUGLE (Indian Scops Owl), Ranthambore, India

Vi var på vei tilbake til teltet etter en 3 timer lang safaritur. Det minket på det gode fotolyset. Plutselig ble denne ugla observert sittende musestille, godt kamuflert om lag 100 meter fra oss. Selv om den ser ut som den halvsover, har den sikkert full kontroll på oss.
Ugla er kun 23-25 cm lang og har små øredusker. Den finnes i skogsområder i Nord-India.

fredag 1. april 2016

DOMPAP (Eurasian Bullfinch) Fagervann, Lund

Det er kjekt å ta bilder av vanlige fugler, ikke bare sjeldne! Dompapen er julefuglen framfor noen andre. Altså er det en standfugl. Sammen med sin make spiste den seg nedover lia denne tidlige vårmorgenen i Lund kommune i Sør-Rogaland. Maten er slik det framgår av bildet: Ulike typer frø og knopper, også en del insekter om sommeren. Den har fått det flotte og klangfulle latinske navnet Pyrrhula pyrrhula.

mandag 28. mars 2016

LEPPEBJØRN (Sloth Bear) Ranthambore, India

I India trodde man ei tid at leppebjørnen var utryddet, men heldigvis medførte ikke dette riktighet. Leppebjørnen regnes imidlertid som sjelden. Den er en mellomstor bjørn som kan veie opp til 140 kg. På safarituren var vi heldige og traff på denne rufsete bamsen mens den holdt på å grave et stort hull. Den hadde nok luktet insekter nede i bakken. Men sine enorme klør, den bevegelige snuten og lange tunge finner den lett mat gjemt oppe i trær og i nede jorda. 

STYLTELØPER (Black-winged Stilt), Rajasthan, India

Fuglen bærer navnet med rette: De lange beina tillater næringssøk på dypere vann enn andre vadere. Maten snappes mest fra overflaten. Det er en ytterst elegant og grasiøs fugl med sitt syltynne nebb. I Norge er det en svært sjelden trekkfugl som kommer fra Afrika. I India er den ganske vanlig å se ved innsjøer og havbukter.

mandag 21. mars 2016

KROKODILLE (Crocodylus porosus), Sunderbans, India

Vi hadde vært ute på øya G Plot i Bengalbukta og besøkt folket der og sett til hjelpeprosjektene. På båtturen tilbake lå denne karen og slumret på stranda. Vi trodde først det var en tømmerstokk. Fotodokumentasjon måtte til for å overbevise skipperen. Han snudde båten  for at vi skulle få ta det to meter lange monsteret i øyesyn.
Deltakrokodillene kan bli opp til 7,5 m lange og er de største av alle nålevende krokodiller. Den er utbredt fra Gangesdeltaet i India gjennom Sørøst-Asia til Nord-Australia. I jakten på honning, tømmer og fisk er det alltid noen her i Sunderbans som trosser forbudet mot å gå i land på ubebodde øyer. Iblant blir de et lett offer for denne arten.

SVARTRØDSTJERT (Black Redstart), Randaberg

Jeg skulle en tur til Tungenes, helt nord i Randaberg, for å se etter en spesiell sjøfugl. Dessverre var skodda tett, så det prosjektet måtte kjapt oppgis. Imidlertid dukket denne svartrødstjerten opp, hoppende rundt på steinmoloen i nærheten av Tungenes fyr. Dette er en hunn og ikke så fin som hannen, se bilde av hannen under etiketten Fugl Norge.

HAUKUGLE Northern Hawk Owl, Sandnes

 
Haukugla er som de fleste uglene en spennende fugl. Den hekker vanligvis på taigaen, men matmangel kan bringe den til våre trakter. Smågnagere og mindre fugler fanges etter speiding fra tretopper, eller som her: Fra en høyspentledning i et fjellområde i Sandnes. 


EGRETTHEGRE Great Egret, Jæren

Denne staselige egretthegra landa ved et lite tjern utenfor Nærbø på Jæren midt i mars. Den er omtrent like stor som ei gråhegre, men noe mer elegant med lengre bein og hals. Overvintrer i Middelhavsområdet eller Afrika. Den er ganske sjelden, men nå en årviss gjest i Norge. Men så tidlig som dette har jeg aldri tidligere observert egretthegre i Norge.

fredag 4. mars 2016

PLUM-HEADED PARAKEET Plommehodeparakitt, Ranthambore, India, 2016

Denne nydelige parakitten kan en egentlig se over alt i India. Hannen får sin karakteristiske rødlilla hodefarge etter første fjærfelling. Deretter tar det enda 1-2 år før rødfargen blir så intens. Med det kraftige nebbet biter de ut hulrom i trærne som skal bli reiret.

TIGER (Panthera tigris tigris), Ranthambore,Rajasthan, India, 2016

Bengaltigeren regnes som den nest største av tigerne. I praksis er den like stor som sibirtigeren. En fullvoksen hann veier normalt ca. 180-258 kg og kan måle opp til 310 cm fra snutespiss til halerot. På to safaridager i India var vi heldige og fikk et glimt av denne hunnen i kveldinga 1.dag. Den var imponerende da den stilt og rolig kom smygende ut av skogen. Det er ikke for ingen ting den kalles kongetiger. Heldigvis hadde jeg det kraftige teleobjektivet med og fikk et brukbart bilde mellom busker og trær. Vi som satt i den åpne jeepen var glade for at den la seg til her, ca. 60-70 m fra oss.