tirsdag 24. oktober 2017

Devils Tower National Monument, Wyoming,USA

Fjellet er å betrakte som et geologisk under. Det består av den sjeldne bergarten fonolitt. Fjellet ligger 1558 moh, og høyden fra skogkanten til toppen er ca.386 meter. Navnet Devil's Tower kommer fra en ekspedisjon i 1875 der tolken oversatte feil fra indianeren. Senere ble navnet tatt i bruk av den føderale regjering. Det var veldig spesielt for oss å komme kjørende i dette området og se denne rare fjellformasjonen dukke opp.

fredag 20. oktober 2017

KATTESPOTTEFUGL (Gray Catbird) Coon Valley, Norskedalen, Wisconsin

Disse fuglene er fremstående hermere, spesielt har enkelte arter en uvanlig evne til å imitere et brett utvalg av fuglesanger og andre utendørs lyder. Denne spottefuglen var imidlertid i ferd med å mate ungene i reiret. I den tette skogen i Coon Valley var den vanskelig å få øye på mens den satt musestille mellom bladverket klar med middagsmaten i nebbet.

mandag 16. oktober 2017

HJORT (Deer) Anaconda, Montana.

Hjortefamiliens viktigste kjennetegn er geviret som dannes av bensubstans. Det finnes som regel bare på hanndyrene. Geviret felles og fornyes hvert år, og antall forgreninger øker ofte med årene. Denne unge hannen med ett spir syntes ikke å være særlig redd fotografen. Riktignok var den hele tiden på vakt mens den beitet på slettene i nærheten av kobbergruvene i Anaconda. En fin opplevelse!

onsdag 11. oktober 2017

RØDKOLIBRI (Rufous Hummingbird) Anaconda, Montana

Først trodde jeg det var en sommerfugl som suste forbi meg. Etter hvert oppdaget jeg denne flotte kolibrihunnen som satt på karet og drakk vann. Kolibrier omfatter verdens minste fugler. Praktfulle, metallglinsende fjær og langt, tynt nebb. De suger honning og småinsekter stående i svirreflukt foran blomstene. Vingeslagstakten kommer opp i ca. 75 pr. sekund, og hjerteslagene ca. 1000 pr. minutt. De faller i en slags dvaletilstand om nettene, med sterkt nedsatt takt på pust og hjerteslag, for ellers ville ikke matlageret rekke til den nødvendige forbrenning innen neste morgen. Kroppsvekten på en voksen rødkolibri er ca. 3,4 gram.

lørdag 7. oktober 2017

Mount Rainier, Seattle, staten Washington

Fjellet var et majestetisk skue i kveldssola. Når fjelltoppen var innpakket i skodde, sa befolkningen i Seattle: "He is in!" Fjellet hører til den alpine fjellkjeden Kaskadene. Landskapet omfatter frodige fjellskråninger, uberørt urskog og mer enn 26 isbreer rundt.

Mount Rainier, Seattle, staten Washington

Mount Rainier er et vulkansk fjell som ligger 87 km sørøst for Seattle. Siste utbrudd fra vulkanen var i 1894. Høyden er 4392 moh. Vi hadde en fantastisk utsikt mot fjellet fra Crystal Mountain.

fredag 6. oktober 2017

KONGLEKRÅKE (Clerk's Nutcracker) Crystal Mountain, staten Washington 2017

Konglekråke (Nucifraga columbiana) er en spurvefugl i kråkefamilien. Den lever i fjellområder der det er skog. Konglekråka spiser frø fra furu. Turen gikk til et fjell som het Crystal Mountain utenfor Seattle. Selv om vi var oppe i 2133 moh voks furutrærne tett. Konglekråka kan fly lange distanser for å finne mat. Her oppe var det rikelig med kongler og frø.

BISON American Bison, Yellowstone, Wyoming 2017

Bison er det største nålevende landpattedyret i Amerika.  Den kan bli 2 meter høy, 3 meter lang og veie opp til 1000 kg. De er dekket av en tykk, raggete pels som holder dem varme om vinteren, og skifter pels til en lettere og lysere type om sommeren. Det er dette vi ser på bildet.
Rundt år 1800 var antallet ca.60 mill. dyr.  Fra 1860-årene begynte jegere å jakte bison "fabrikkmessig" kun for huden. Mens huden ble flådd av og tungen kuttet ut (delikatesse), ble resten av skrotten liggende igjen og råtne. I 1884 var antall dyr sunket dramatisk til under 100. I dag regner en med en bestand på rundt 350.000 dyr. Denne flotte oksen hadde kommet til elva for å drikke, og jeg fikk tatt bilde fra kloss hold.

tirsdag 3. oktober 2017

TYKKHORNSAU Bighorn Sheep, Badlands, Sør Dakota 2017


Tykkhornsauen er en stor og vill saueart som lever i Nord-Amerika. Væren har enormt tykke horn som vokser opp fra fremre del av skallen og bøyer seg nedover og framover på siden av hodet. Denne verdens største sau holdt på å dø ut. Takket være vernetiltak fra 1930-årene har antallet økt. Oppi fjellene i Badlands oppdaget jeg plutselig dette flotte eksemplaret liggende på ei hylle. På ansiktsuttrykket synes det ikke som jeg var særlig velkommen.

mandag 3. juli 2017

HAUKUGLE (Northern Hawk Owl) Finnskogen

På Finnskog-turen i begynnelsen av juni fikk vi med oss 4 forskjellige uglearter, bl.a. Haukugle. Denne ugla hekker vanligvis på den russiske taigaen, men mangel på mat tvinger av og til store mengder til å vandre vest- og sørover. Denne haukugleungen er nok 4-5 uker gammel. De forlater reiret før de kan fly. Foreldrene er aldri langt unna, og de kan plutselig angripe fotografen lydløst, så her må vi passe oss.

torsdag 29. juni 2017

LAPPUGLE (Great Grey Owl) Finnskogen

På turen til Finnskogen i juni traff vi på den majestetiske lappugla, sittende høyt i et furutre. Den hadde full kontroll på inntrengeren. Lappugla er rødlistet og plassert i kategorien sårbar. Den har alltid vært en sjelden gjest i Norge. Vanligvis blir den funnet i Målselv og Pasvik, pluss noen få i Hedmark, avhengig av smågnagertilgangen. Det meste av denne ugla er fjører, veltilpasset ekstrem kulde. Vekta er bare halvparten av en hubro. 

fredag 23. juni 2017

ORRHANE (Black Grouse) Gjesdal 2017

Denne orrhanen spilte for åpen scene på Høg-Jæren en vårdag i april. Ingen partner var i nærheten, til tross for den sterke kaklende lyden med etterfølgende "hysjing". En staselig kar med røde øyekammer og flott fjærdrakt. Den særpregede lyreformede stjerten holdes oppe og spres under spillet, slik som på bildet.

tirsdag 21. mars 2017

IGNATIUS-KIRKEN Dubrovnik, Kroatia

Det var et mektig skue å komme inn i denne barokk-katedralen i gamlebyen i Dubrovnik. Kirken bærer navnet etter stifteren av Jesuitt-ordenen, nemlig St.Ignatius av Loyola. Arbeidet med dette praktbygget pågikk i mer enn 25 år og ble ferdig i 1725. Her vises hovedalteret som er laget av den sicilianske kunstneren Garcia. Kirken er imidlertid nesten en kopi av Ignatiuskirken i Roma.

onsdag 15. mars 2017

JAKTFALK (Gyrfalcon) Klepp

Jaktfalken er den største falkearten. Denne hadde antageligvis fortært ei måke eller due, noe som førte til problemer med å lette. Den virket å ha full kontroll på meg oppå jordhaugen uten å bli stresset.

HAUKUGLE (Northern Hawk Owl) Klepp

Denne haukugla har gitt seg til i flere uker på Jæren. Tålmodig speider den ut over de gode jaktmarkene. Mus og andre smådyr er lette å ta når den lydløst stuper ned på et intetanende bytte. Ser du godt etter, har denne enda blod på de skarpe klørne etter fangsten.

fredag 24. februar 2017

EGRETTHEGRE (Great Egret) Klepp

Egretthegrer er flotte og majestetiske fugler som vanligvis overvintrer i Afrika eller i Middelhavsland. Midt på vinteren har imidlertid en enslig fugl holdt til på forskjellige plasser i flere uker på Jæren. Ikke alltid godt å finne mat, den er avhengig av isfrie og grunne sumpsjøer. Helt tilfeldig kom vi på denne mens den spankulerte i en liten dam sør for Horpestad på Jæren. Den hadde nettopp fanget en liten fisk som den da hiver bakover i svelget.

torsdag 16. februar 2017

JORDUGLE (Short-eared Owl) Klepp 2017

Det har vært flere jordugler på Jæren de siste årene. De holder gjerne til på favorittplassene sine på vinterstid. Nå i februar oppdaget vi tre flott eksemplarer som gjemte seg i tette busker og trær i Klepp kommune. Gjemmeplassene er gjerne i tilknytning til åpent terreng og kulturlandskap. Et virkelig flott syn når de lydløst jakter i skumringen etter mus og småfugler.

JAKTFALK (Gyrfalcon) Klepp 2017

Denne flotte jaktfalken hadde slått seg ned på et jorde på Sele i Klepp kommune. Den hadde nettopp spist et godt måltid, antageligvis var den så tung at den hadde vansker med å lette. Etter at jeg hadde fått de bildene jeg ville, satt den enda en halvtime før den tok til vingene. Vanligvis holder den til i fjellområder, men en del, hovedsakelig yngre fugler som denne, trekker ut til kysten om vinteren.