torsdag 15. november 2018
EGRETTHEGRE ( Great Egret), Sandnes
To egretthegrer slo seg ned i Bråsteinvannet noen dager i november. Ikke akkurat den tida de hvite hegrene burde være i kalde Norden! De overvintrer jo i Middelhavsområdet og Afrika. Kan det ha noe med evt. klimaforandringer å gjøre? Det er en majestetisk fugl som liker seg godt i de grunne vannene på Jæren. Her finner den næring som fisk og vanninsekter. Muligens er dette første funn av egretthegre i Sandnes kommune.
mandag 29. oktober 2018
MYRPIPLERKE (Buff-bellied Pipit) u.a. rubescens, Brusand, Hå
Underarten Rubescens er en meget sjelden gjest fra Nord-Amerika. Denne arten er tydelig beige under og har mørke lengdestriper. Mørke bein kan også være et godt kjennetegn. Fuglen var stabil blant rullesteiner og strandplanter ganske nærme turstien. Det så imidlertid ikke ut som den brydde seg noe særlig om folk, den virket ganske tillitsfull.
fredag 26. oktober 2018
GRANSANGER (Common Chiffchaff) Sandved, Sandnes
I dette matfatet i naboens hage var det ikke så underlig at flere gransangere slo seg til i mange dager. Jeg kunne tydelig se hvordan det minket på de røde bærene. Stort sett var det bare gransangerne som holdt til i busken, men også meiser og en rødstrupe fant mat her. Noen gransangere kan nok overvintre her, men de fleste trekker ned til Middelhavet og til dels sør for Sahara.
onsdag 24. oktober 2018
KUHEGRE (Cattle Egret) Søgne, Vest Agder
Denne kuhegra landa den 6.okt. 2018 omtrent midt i Søgne sentrum, nemlig på en gard ved Tangvall. Det er ikke mange funn av kuhegre i Norge. Den første ble sett i Finnmark i 1988. Som navnet sier, liker den seg godt sammen med buskap på beite. Denne fuglen holdt seg med sauene, og både sau og fugl så ut til å trives sammen. På jordet var det godt med mat. Her drar den opp en skikkelig lang makk. Vanligvis holder den til rundt Middelhavet, spesielt i Spania og Portugal.
onsdag 28. mars 2018
INDIAN POND HERON (Mangrovehegre) Kochi, Kerala, India
Vi hadde en liten båttur på kanalene i nærheten av havnebyen Kochi, helt sørvest i delstaten Kerala. Det var mye fugl å se, bl.a. denne mangrovehegra som gikk inn for landing. Arten hører til storkefuglene og er en mellomstor vader med lange bein, middels hals og ikke fullt så langt nebb. Mangler svømmehud mellom tærne. Den finnes over hele India der det er vann eller sumpområder.
ISFUGL (Common Kingfisher) G-Plot, Sunderbans, India
Ved siden av ei av vannpumpene våre på øya G-Plot, satt denne tålmodige fiskeren på en påle. Den speidet etter småfisk i den lille dammen rett ved stolpen. Isfuglen er favorittfuglen min. Det er en nydelig og fargerik fugl med stort hode og uproporsjonalt langt nebb. Den sitter med oppreist holdning og stupdykker loddrett etter småfisk.
fredag 9. mars 2018
BLUE-TAILED BEE-EATER (Blåhalebieter) Kochi, Kerala, India
Bieterne er ganske små eller trostestore, slanke fugler med smalt spisst nedadbøyd nebb. Kun tre arter hekker i vår del av verden, denne holder til i India. Fuglene er varmekjære, og de er spesialister på å fange flygende insekter, ikke minst veps og bier. Denne nydelige arten traff vi på i delstaten Kerala, sørvest India.
mandag 5. mars 2018
BLACK-HOODED ORIOLE (Orientpirol) Calcutta, India
Pirolene er nydelige fugler, men skye og rastløse. De er vanskelige å få øye på, da de holder seg godt skjult høyt oppe i bladverket. Denne pirol-arten er ikke meg bekjent påtruffet i Europa.
BLACK-HEADED IBIS (Orientibis) Kerala, India
Et enormt stort våtmarksområde i Kumarakom, i delstaten Kerala, helt sørvest i India, fikk alle andre områder til å blekne. Tusenvis av fugl kunne bare gasse seg i de grunne sjøene med næringsrik mat. Med et vingespenn på godt over meteren er denne ibisen et mektig skue.
TÅRNUGLE (Barn Owl) G Plot, Sunderbans, India
Vi hadde gjort oss klar til soving på skolesenteret vårt på øya G Plot, ytterst i Bengalbukta. Plutselig hørte vi kraftige lyder, nesten som en langtrukket hysjing fra palmetrærne. Det viste seg snart å være tårnugle-unger som lagte de lydene. Med hjelp av to lommelykter ble det et brukbart bilde. Gulpeboller på betonggolvet i gangen viste et hull i taket der tårnugleparet hadde reir.
Abonner på:
Innlegg (Atom)