mandag 9. desember 2019

VANNPIPLERKE ((Water Pipit) Sola 2019

I begynnelsen av desember dukket denne vannpiplerka opp på Ølbergstranda i Sola. Der holdt den seg i et par dager før den antagelig satte kursen sørover til kontinentet. Legg merke til den kraftige bak-kloa!

TOPPHEGRE (Squacco Heron) Lista 2019

Plutselig en kveld i juni dukket denne topphegra opp i Slevdalvannet på Lista. Det antas å være det 2.funn i Norge, så det var  bare å hive seg rundt å kjøre ned. I 4-tida om morgenen var det så lyst at hegra ble observert sittende godt skjult i sivet. I 5-tida tok den en runde og landa i noen sekunder der vi stod. Snakk om flaks! Kameraet gikk varmt!
Hekker rundt Middelhavet om sommeren, overvintrer i Afrika.

STRANDSNIPE (Common Sandpiper) Klepp 2019

Oppholder seg i Norge i mai-august. Overvintrer først og fremst i Afrika. Denne hadde en mellomlanding ved Revekaien på høsttrekket.

SPLITTERNE (Sandwich Tern) Klepp 2019

Splitterne er en sommergjest i Norge. Overvintrer i S-Europa og Afrika. Følger Atlanterhavskysten under trekket. Når den er på næringssøk, flyr den med nebbet nedover og gjør plutselige stupdykk etter fisk. Etter mye tålmodig venting, fikk jeg begge til å sitte på steinen slik jeg ønsket.

mandag 25. november 2019

SKJEAND (Northern Shoveler), Time 2019

Dette er ei mellomstor and med kraftig nebb. Den hekker sjelden i Norge. Fuglen ga seg til i en liten dam på Bryne faktisk i flere uker. Det er en trekkfugl som overvintrer i V-Europa og helt ned til tropisk Afrika.

SIDENSVANS (Bohemian Waxwing) Sandnes 2019

Sidensvansene drar flokkevis sørover sent på høsten. Da er de lette å se i hager og friarealer der de bl.a. spiser rognebær. De er hele tiden vaktsomme og nokså nervøse i framferden. Av og til kan de spise seg til beruselse og ute av stand til å fly. Men antagelig har de utviklet en svært effektiv leverfunksjon for å hanskes med dette, siden de raskt kommer seg igjen.

SANDLØPER (Sanderling), Hå 2019

Sandløperne sees på trekk på sandstrender. De søker føde med karakteristisk rask løping ut og inn mellom brytende bølger. Vinterdrakten er særdeles lys og iøynefallende, slik som på bildet. Noen eksemplarer klarer seg greit på Jæren om vinteren.

MYRSNIPE (Dunlin) Hå 2019

Denne myrsnipa har nettopp mellomlandet på Refsnes-stranda på vei til S-Europa. Det var en stormfull dag ved havet, men innenfor tangen fant den næring for resten av turen. Dette er nok en som er født i Norge dette året, det kan vi se på de svarte flekkene på brystet. Myrsnipa er en av de mest tallrike småvaderne i vårt område.

LAPPUGLE (Great Grey Owl), Lista 2019

Lappugla er den tøffeste ugla etter min mening. Denne hadde forvillet seg til Lista, og en dag i mars kom vi på fotohold. Siden den er skumringsaktiv, ble det kveld og minimalt med lys etter hvert. Den er majestetisk når den flyr med et vingespenn på ca.130 cm. Byttet fanges etter kort og lydløs glideflukt fra sitteplass. Legg merke til den markert ansiktstegningen med fine, konsentriske ringer omkring de små, gule øynene.

ISFUGL (Common Kingfisher), Sandnes 2019

Denne isfuglen ble oppdaget ved Høylandsåna i Sandnes i januar. Fuglen er hardfør og bryr seg lite om snø og kuldegrader. Den sitter stille og tålmodig på ei grein over elva og speider etter småfisk, som fanges etter et loddrett stupdykk. Til tross for de nydelige fargene kan den være vanskelig å få øye på.

HÆRFUGL (Eurasian Hoopoe), Hå 2019

Hærfuglen kommer årlig til Norge, men er imidlertid ganske sjelden. Så seint som midt i november har jeg ikke sett den tidligere. Tydeligvis fant den mat på stien. Den var årvåken og ville gjerne holde en viss avstand. På hodet har den en indianerlignende fjærtopp som kan reises. På bildet ligger kammen nede.

HJELMFISKAND (Hooded Merganser), Sola 2019

Ville hjelmfiskender hekker i N-Amerika. Fugler sett i Norge og de fleste andre europeiske land antas å være rømte parkfugler. Denne hannen har en hvit kamformet nakketopp innrammet i svart som kan reises, slik som på bildet. Fuglen dukket opp i Sømmevågen i Sola og holdt seg der noen dager.

HAUKUGLE (Northern Hawk Owl), Klepp 2019

Haukuglene sitter mange ganger i toppen av trær og speider etter smågnagere og småfugler. I nakken har den falske øyne som et forsvar mot eventuelle fiender. Her forlater den furutoppen klar for et raid etter mat.  

GRÅTROST (Fieldfare), Sandnes 2019


Gråtrost er en fugl de fleste har stiftet bekjentskap med. På disse kanter kalles den med rette skidas. En hardfør fugl, og mange holder seg her hele vinteren. Denne gråtrosten som holdt til utenfor stuevinduet mitt, var av den hissige arten. Meiser og svarttroster ble aggressivt jaget vekk fra kristornbusker og røde, saftige rognebær. Veldig vâr og ikke lett å fotografere.

FOSSEKALL (White-throated Dipper), Sandnes

Norges nasjonalfugl er en hardfør krabat som klarer seg godt hele vinteren. Den dykker etter insekter, svømmer under vannet med vingene og kan spasere på bunnen. Reiret plasseres vanskelig tilgjengelig. Denne er fotografert i Svilandsåna i Sandnes, der det har vært en bestand i flere år.

ALKE (Razorbill) Klepp

Ikke så godt å se på dette bildet, men nebbet er flattrykt fra sidene med hvite linjer på. Alkene hekker i bratte klippehyller helt opp til Svalbard og Jan Mayen. Her letter en fra sjøen ved Revekaien en uværsdag sent på høsten

BERGAND (Greater Scaup), Sola 2019

Berganda hekker i salt- og ferskvann. Favorittmaten er muslinger. Holder seg i Norden i flokker hele vinteren. Denne hunnen i vinterdrakt har lagt høyrefoten godt til rette på ryggen. Fra Sømmevågen i Sola.

torsdag 23. mai 2019

SIVSANGER (Sedge Warbler) Jæren 2019

Sivsangeren hekker i tett og fuktig vegetasjon. Overvintrer sør for Sahara, så denne lille krabaten på 11-12 cm har en imponerende reise bak seg. Ikke alltid like greit å skille de forskjellige sangerne, men sivsangeren har ei brei, beigehvit øyenbrynstripe.

RØDSTILK (Common Redshank) Jæren 2019

Rødstilken er nok den vanligste mellomstore vaderen som vi ser på Jæren. Bein og nebbrot er røde. Jevnt over ses den mest langs kysten, men den kan også holde seg på myrer og heier. Denne fant jeg i en liten innlandsdam i Klepp kommune.

LINERLE (White Wagtail) Jæren 2019

Linerla er en slank og grasiøs fugl som kommer tidlig på våren etter overvintring i Midtøsten og NØ-Afrika. Spaserer med rykkete hodebevegelser mens den prøver å fange insekter. Denne fuglen fotograferte jeg i en liten dam på Klepp. Kjekt å ta bilde av et av våre kjæreste vårtegn.

onsdag 22. mai 2019

SITRONERLE (Citrine Wagtail) Vigrestad, Jæren 2019

En nydelig utfarget sitronerle-hann holdt seg noen dager på et fredelig jorde på flate Jæren. I nærheten var det lav vegetasjon, noen vierkratt og en kanal. Sitronerle er en trekkfugl som overvintrer i SØ-Asia og egentlig ganske sjelden i V-Europa. Ikke så lett å fotografere, men plutselig stod den oppå steinhaugen i 10 sekunder. Da var det bare å la kamera gå.

fredag 4. januar 2019

Rørdrum (Great Bittern) Time, Høg-Jæren 2019

Alltid kjekt å se en rørdrum, noe som ikke skjer ofte. Det er minst to grunner til det: Den ene grunnen er at fuglen er sjelden, den andre grunnen er at den er så utrolig godt kamuflert. Rørdrumen er hardfør, jeg har kun sett den på vinterstid. Fuglen viste seg så vidt i takrørvegetasjonen i et lite vann på Høg-Jæren rett etter nyttår i 2019. Den er en tålmodig matsanker som spiser fisk, frosker og insekter mens den beveger seg sakte og forsiktig.