tirsdag 22. oktober 2013

SVARTSTRUPESTEINSKVETT, Jæren i oktober 2013


En skikkelig godbit dukket plutselig opp i Kvassheim havn på Jæren. Denne hannen fra 18.oktober var svært velvillig innstilt til fotografene mens den hoppet rundt på moloen og forsynte seg av alle insektene. Fuglen hekker i Sentral-Asia, gjerne øst for Svartehavet og nord for Kaspihavet. Den overvintrer i Ø-Afrika, og trekket går øst for Jordan. Det er ikke mange funn av denne i Norge, kanskje er dette det 4. på Jæren de siste 14-15 år.

lørdag 22. juni 2013

LØVSANGER, Sandnes, Rogaland

Løvsangerne er en av Nord-Europas mest tallrike fugler. Kanskje finnes det 10 millioner par bare i Norge. At jeg skulle treffe på to hissigpropper som kranglet så fjøra føk, er selvsagt ikke uventa. Men at jeg tilfeldigvis fikk fotografert dem midt i disputten, er jeg godt fornøyd med. I løpet av neste sekund var motivet borte. Moral: Vær alltid beredt, selv i den dypeste løvskogen!

tirsdag 30. april 2013

Renholdere på Amber Fort, India

 
Amber Fort, fra 1592,er et imponerende festning- og slottsanlegg utenfor storbyen Jaipur i delstaten Rajasthan. I følge statistikken er det i snitt 5000 besøkende hver dag. Da er det godt for renholderne å ta en pause og heller studere de mange rare turistene fra alle verdens kanter. Transporten opp til fortet gikk forresten på elefantryggen.

Gift kvinne, Rajasthan i India

Det store smykket med anheng gjennom nesen er et tydelig tegn på at denne kvinna er gift. Vi besøkte landsbyen hennes langt utenfor allfarvei, et par timers kjøring fra byen Jaisalmer i Vest-India. Smykket kan ikke være særlig komfortabelt ved måltidene...

torsdag 25. april 2013

Elefant-mor, Serengeti, Tanzania

Det var utrolig varmt i Serengeti i nærheten av Mara-elva. Godt skjult i skyggen mellom trærne oppdaget vi plutselig elefant-mor med en unge. Ørene brukte hun flittig til avkjøling. I de kolossale ørelappene sirkulerer det varme blodet fra kroppen gjennom et uhyre fint forgrenet nett av blodårer. Skogsområdet så frodig ut, for de store dyrene kan fortære opp til 300 kg plantekost daglig.

onsdag 24. april 2013

MARABUSTORK (Marabou Stork), Tanzania

Marabustorken hadde nettopp forsynt seg av et åtsel på savannen i Serengeti da vi kom der. Foruten åtsler, spiser den avfall, fisk og smådyr av alle slag. Marabuene kan nok virke frastøtende for oss med det nakne hodet, det kraftige nebbet og de små øynene. Med velrettede nebbhugg plukker den dyreskrotten fra hverandre samtidig som den holder konkurrenter på avstand. Fuglene kan bli 1,5 m lange og er utbredt over hele Afrika syd for Sahara.

fredag 19. april 2013

PRAKTSTÆR (Superb Starling), Tanzania

En nydelig stær der også brystet er farget i oransje og rødt. Den er vanlig opp til 2200 moh. Jeg fant dette prakteksemplaret på vei opp til Ngorongoro-krateret i Tanzania.

TÅRESKJEGGFUGL ( Spot-Flanked Barbet), Tanzania

Denne voksne hannen hadde slått seg ned i tornebuskene langs Mara-elva i Tanzania. Størrelsen er ikke mer enn 12-13 cm, og den er ganske utbredt i høyereliggende strøk. Den spiser frukt, bær, insekter, og til og med termitter står på menyen.

torsdag 18. april 2013

SVARTRYGGVARSLER (Common Fiscal), Nairobi, Kenya

Denne varsleren er ganske vanlig i høyder over 1500 m i Kenya. I hagen på NLM's misjonsstasjon i Nairobi (1800 moh) koste denne voksne hannen seg høyt oppe i de nydelige buskene. Varslerne sitter ofte godt eksponert speidende etter insekter, firfisler og smågnagere. Arten er ikke obs i Norge.

tirsdag 16. april 2013

Stavanger Domkirke, renovering av golvet.


Stavanger domkirke fra første halvdel av 1100-tallet er den eldste domkirken i Norge, og er den eneste av Norges domkirker fra middelalderen som har beholdt sitt utseende og vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.
På bildet er alle stoler fjernet fra kirkeskipet for å olje det gamle eikegolvet. En helt spesiell og mektig atmosfære kunne oppleves i de tre dagene i april 2013 kirken var uten inventar.

lørdag 13. april 2013

Ørken på Jæren, midt i april 2013

Etter en kald og lang vinter med mye frost og lite og nedbør, fremstår markene som avsvidde og uten antydning til grønne spirer. Vanligvis er Norges matfat på denne tida grønn og full av vårlige aktiviteter og lukter. Bøndene har så vidt fått satt ned kålplanter under plast, slik som her på Nærland.  

onsdag 10. april 2013

Varhaug kapell, Varhaug på Jæren

Varhaug gamle kyrkjegard
Ved havkanten på Varhaug-gardane vart det kring 1200 reist ei kyrkje. Det er mykje som tyder på at kyrkja vart bygd på ein gamal heidensk kultstad. Det vesle kapellet - Varhaug kapell - som står på kyrkjegarden, vart bygd i 1951. Det er og reist eit minnesmerke over 389 russiske sjøfolk som dreiv i land og vart gravlagde her etter Ingermannlands-forliset i 1842.
Kapellet er vel 15 m² stort og har 14 jærstolar som sitjeplassar. 

tirsdag 26. mars 2013

The Catholic Cathedral, Santorini


Katedralen i hovedstaden Fira skiller seg ut fra mange av de gresk-ortodokse kirkene på Santorini. Katedralen ble betydelig skadet i et fryktelig jordskjelv på øya i 1956. I 1975 ble den gjenåpnet og dedikert døperen Johannes.

Bilde fra DEN HELLIGE GRAVS KIRKE, Jerusalem

 
Den hellige gravs kirke, også kalt Oppstandelseskirken og Gravkirken, er en kristen kirke i Jerusalem som er bygget på det som ifølge tradisjonen er Golgata, stedet hvor Jesus ble korsfestet. Kirken inneholder graven hvor Jesus i følge legenden ble lagt etter sin død. Det var sterkt å gå rundt der inne i kirken og oppleve påskefortellingene på nytt.

Matt 27, 55-56: "Det var òg mange kvinner der som stod langt unna og såg på... Mellom dei var Maria Magdalena, Maria som var mor til Jakob og Josef, og mor til Sebedeus-sønene." Matteus skriv vidare om den rike mannen Josef frå Arimatea som fekk lov av Pilatus å få Jesu kropp. Josef sveipte Jesu kropp i eit reint linklede og la han i den nye grava han hadde hogge ut sjølv.

onsdag 20. mars 2013

Hærfugl (Hoopoe)

Dette er en fin sommergjest å få besøk av. Fuglen overvintrer i Afrika. Den er ganske sky og vil gjerne holde en viss avstand til folk mens den henter mark og insekter. På issen har den en fjærtopp som den reiser i et kort øyeblikk, da gjelder det å være kvikk på avtrekkeren. Dette eksemplaret kom jeg tilfeldigvis over i en liten skog i Puerto Rico på Gran Canaria.

Santa Ana katedralen, Las Palmas, Gran Canaria

Santa Ana katedralen i Las Palmas er den eldste og største kirken på Gran Canaria. Byggingen av kirken ble påbegynt i 1497, kort tid etter Spanias erobring av øyene i 1478. Det tok nesten 400 år før kirken stod ferdig, og det har gjort sitt til at den er en blanding av forskjellige arkitektoniske stilarter. Vi var innom før kl.10.00 om morgenen en vanlig hverdag, da kom vi midt i messen.

mandag 4. mars 2013

Rørdrum (Great Bittern), Gjesdal

Denne rørdrumen klarte seg godt på isen, selv om den hadde et gammelt brudd på venstrefoten. Klørne på nevnte fot fikk den lite hjelp av under fiskefangsten. Det hele var ganske klumpsete og lite elegant, den rushet uti råka, men opp kom den med en sprellende sørv i nebbet. Så effektiviteten var det ingen ting å si på.
Rørdrum er en sky og sjelden fugl som gjemmer seg i tett takrørskog.

torsdag 28. februar 2013

Barbering på gata i Calcutta

Trenger ikke store og dyre lokaler når en kan bruke gata. Også unødvendig med ekstra midler til  markedssføring.

Leder for hjelpeprosjekt i Sunderbans, India

Vi har kjøpt inn 12 maskiner som kan tvinne tau. Produksjonslokalet har vi også samlet inn penger til. Tauet selges på markedet. De kvinnelige arbeiderne får lønn og kan brødfø sin familie. Denne dama er en god leder for selvhjelpsgruppa i landsbyen Digimbar Village.

Masai, Serengeti i Tanzania

 
Vi hadde tatt en stopp for å se på flodhestene i Maraelven. Den hete savannen lå der uberørt og urørlig, kun varmedis. Plutselig stod han der, sammen med to andre masaier. Kom fra nowhere. Heldigvis var de fredelige og fotogene, og siden misjonær Rune kunne språket, ble det både pruting, latter og handel.

onsdag 27. februar 2013

SKJELLGRIBB (Rüppel's Griffon Vulture) Serengeti, Tanzania

Voksne individer av skjellgribb er nær en meter i lengde, med et vingespenn på rundt 2,6 m, og en vekt som vanligvis ligger mellom 7 og 9 kg.
Et kadaver ligger rett foran fuglen. Det var nesten som den sa til meg: Jeg stiller opp til fotografering, bare jeg får ha middagen for meg selv.

tirsdag 26. februar 2013

Flodhest i Serengeti, Tanzania

Flodhesten er et kjempemessig, tykkhudet og nesten ubehåret dyr. Styrken i den store flodhestens kjever og tenner er så stor at den kan bite gjennom en krokodilles panser.
Til tross for flodhestens korte lemmer og enorme størrelse, er den hurtig. Det har blitt antydet at toppfarten er omkring 48 km/t, men det har ikke blitt dokumentert.
Flodhester er fryktinngytende dyr som fra tid til annen angriper og dreper mennesker, anslagsvis omkring 200–300 årlig. Faktisk er det bare tiger, løve, leopard og elefant som overgår flodhesten blant pattedyrene i antallet menneskedrap per år. De er kjent for å holde seg i vann det meste av dagen, mens de om natten går opp på land og beiter. De er gressetende, noe som tydelig vises i vannet rundt denne flodhesten. Det var en konstant promping og bæsjing mens den våkent fulgte med meg der jeg stod på land.

mandag 18. februar 2013

Tempelugle (Spotted Owlet), Sunderbans, India

Dette er ei lita ugle på rundt 20 cm. I India er den spredt over hele kontinentet. På latin heter den Athene brama, altså oppkalt etter den greske visdomsgudinne Athene. Fuglen hadde gjemt seg godt inne i buskene hos vår venn Nazrul.

torsdag 14. februar 2013

Perleugle (Tengmalm's Owl), Madla

Perleugla er temmelig liten med stort hode og med et forbauset oppsyn. Dette eksemplaret var blitt skadet, og Eirik Dyregod hadde den i kosten i ei uke. Til tross for god foring med den aller beste  uglemat, stod livet ikke til å redde, og snart fløy fuglen til de evige jaktmarker. Bildet er tatt innendørs under den livbergende prossessen.

Snøugle (Snowy Owl), Orre på Jæren

Snøugla har blitt en stadig sjeldnere hekkefugl i Norden. Denne fuglen landa på Orre på Jæren i slutten av september 1995. Med nesten hvit fjærdrakt var den lett å observere mot de høstfarga markene. Hvordan det gikk med denne sjeldne gjesten, vites ikke. Men ryktene gikk på at fuglen ble tatt av dage.

onsdag 13. februar 2013

Avosett (Pied Avocet)

Avosetten er en elegant fugl med det tynne, svarte oppoverbøyde nebbet på ca.8 cm. Den er en årviss gjest på Jæren, gjerne på våren og tidlig på sommeren. Den kan være overraskende vanskelig å oppdage hvis den går blant måkefugler. Denne var imidlertid lett å få øye på der den spankulerte i en kunstig dam i Leirviga i Stavanger.

Husmannsplassen Træe, Time kommune, Jæren

Træe er frå ca 1780. Det var i bruk til like etter 1900.
Huset vart gitt til Time kommune i 1951. I 1997 vart det gjennomgåande restaurert, og framstår i dag nær opp til det opphavlege. Træe er eit jærhus med møneretning s-a/n-v, som skikken var. Taket har handlaga panner. Materialbruken i denne typen hus var elles prega av sparsam bruk av tre, det var stein og halmkledning og never med grastak som utgjorde byggemateriala.

mandag 4. februar 2013

San Diego, California



San Diego er den 8. største byen i USA og den nest største i delstaten California. Byen ligger ved Stillehavskysten i det sørvestlige hjørnet av USA, helt inntil den meksikanske grensen. San Diego er kjent for sitt milde klima og sin lange forbindelse med den amerikanske marinen. Byen er hjemmehavn til mange av marinens skip, deriblant en del av hangarskipene. Det var spesielt å dra ut til øya Coronado og ta et kveldsbilde mens sola enda lyste opp skyskraperne.

Hornugle (Long-eared Owl), Jæren

Hornugla er som de andre uglene nattaktive. Her har den seg en blund, riktignok med halvåpne øyne. Den har lange og godt synlige øretopper. Den kamuflerer seg utrolig godt, selv på få meters hold kan den være vanskelig å oppdage.

Lappugle (Great Grey Owl), Høvåg ved Kristiansand

Hekker på taigaen, i Norge hovedsakelig i Øst-Finnmark. Denne fuglen var nok ganske mye ute av kurs da den slo seg ned et par uker i et skogsområde på Sørlandet. Kanskje hadde det med mattilgangen å gjøre, den lever mest av smågnagere. Fuglen var mektig å se i flukt, men sittende på ei grein legger vi merke til de markerte ansiktstegningene.

Kattugle (Tawny Owl), Stavanger

Ungene forlater reiret før de kan fly. Da kan foreldrene bli ganske aggressive for å beskytte ungene. Denne ungen var nok likevel et lett bytte både for kråker og måker, samt firbente. Alderen er ca. 4 uker. Kattuglene er temmelig vanlige i gamle edelløvtrær.

onsdag 30. januar 2013

Stiklestad kirke

Stiklestad kirke er en romansk langkirke fra 1180 i Verdal kommune, Nord-Trøndelag fylke. Byggverket er i stein og har 520 plasser. Arkitekten for kirka antas være erkebiskop Øystein Erlandsson.  På 1500-tallet ble kirka påbygd.
I følge tradisjonen er kirka satt opp på det stedet hvor Olav den Hellige falt under slaget på Stiklestad 29.juli 1030. Steinen som han i følge sagaen har lent seg mot da Tore Hund ga ham banesåret, Olavssteinen, skal ha blitt bygd inn i alteret.
 

Mrito i Maradalen, Tanzania


torsdag 24. januar 2013

Joshua Tree National Park, California

Nasjonalparken ligger sørøst i California. Den ble etablert i 1994 og er på 3200 km². De mange merkelige klippeformasjonene ble dannet for over 100 millioner år siden på grunn av sterk nedkjøling av magma (smeltet stein) like under jordoverflaten. Elephant Rock heter formasjonen og støttes opp av Teresa.

Joshua Tree National Park, California


Joshua Tree National Park, California

De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er yuccaplanten Joshua tree, som parken har navn etter.

mandag 21. januar 2013

Janne & Torger, vielse i Riska kirke 25.8.2007


Svarthalespove (Black-tailed Godwit), Jæren

En pågående konflikt mellom NOF og en del bønder på Jæren, gjør at denne fuglen ikke er særlig velkommen i siloslåtten. Her har vi en voksen hann i sommerdrakt som leter etter skjul mellom marehalmen  i sanddynene på Reve.

Slagugle (Ural Owl), Norge

Slagugla kan være svært aggressiv og kan lynraskt og lydløst angripe nærgående mennesker - derav navnet. Vanligvis hekker den i de store skogene i Sverige, Finland og Russland. Noen få par er blitt observert hekkende godt gjemt i grensetraktene mot Sverige. Det var en stor begivenhet å få fotografert denne sjeldne fuglen.

HVITRYGGSPETT (White-backed Woodpecker), Rogaland

Hannen har helt rød isse, slik som bildet viser. Her kommer den med dagens middag: En deilig larve til ungene! Fuglen krever arealer urørt av skogbruk og er følgelig i dag sterkt truet.

tirsdag 15. januar 2013

FJOTLAND KYRKJE, Fjotland, Kvinesdal kommune, Vest Agder

Vakre Fjotland kyrkje ligg nydeleg til ved Fjotlandsvatnet i gamle Fjotland kommune, nå Kvinesdal kommune. Ho blei innvigd i 1836, etter at den gamle frå 1670 blei riven grunna ho var for liten. I denne er det 300 sitjeplassar + galleri.  Her  har eg blitt både døypt og konfirmert.

Korset på Kvitsøy, fra ca.1000 e.Kr.

Ei kyrkje blei bygd her i byrjinga av 1100-åra. Korset, som blei sett opp før kyrkja, er mest 4 m høgt. Det har  gjort teneste som eit sjømerke i 1000 år. Men det viktigaste formål var nok å synleggjera eit kristent symbol. Kanskje har Kvitsøykrossen blitt reist til minne om eit særskilt forlik mellom Olav den heilage og ein av dei mektigaste motstandarane til Olav, nemleg Erling Skjalgsson frå Sola? Forliket blei inngått i 1016.

Orre på Jæren


fredag 11. januar 2013

Katolsk kirke i Tijuana, Mexico

Vi kjørte fra San Diego og over grensa til Mexico. Spennende var de å gå rundt i byen Tijuana. Med en befolkning på 1,5 mill er den Mexicos 5.største by. Det er oppgitt at 300 000 mennesker krysser grensa hver dag. Det høres mye ut, men lange køer og god tid må en beregne.

Kvinnelig steinarbeider i India

Langt ute på landsbygda i delstaten Rajasthan hadde vi med oss en lokal guide. Han viste oss hvordan kvinnene må jobbe og slite. Her holdt hun og noen andre kvinner på med graving og flytting av masse. Steinene ble spadd opp i et stort fat som de så løftet opp på hodet og bar til en ny plass.