I følge tradisjonen er kirka satt opp på det stedet hvor Olav den Hellige falt under slaget på Stiklestad 29.juli 1030. Steinen som han i følge sagaen har lent seg mot da Tore Hund ga ham banesåret, Olavssteinen, skal ha blitt bygd inn i alteret.
onsdag 30. januar 2013
Stiklestad kirke
Stiklestad kirke er en romansk langkirke fra 1180 i Verdal kommune, Nord-Trøndelag fylke. Byggverket er i stein og har 520 plasser. Arkitekten for kirka antas være erkebiskop Øystein Erlandsson. På 1500-tallet ble kirka påbygd.
I følge tradisjonen er kirka satt opp på det stedet hvor Olav den Hellige falt under slaget på Stiklestad 29.juli 1030. Steinen som han i følge sagaen har lent seg mot da Tore Hund ga ham banesåret, Olavssteinen, skal ha blitt bygd inn i alteret.
I følge tradisjonen er kirka satt opp på det stedet hvor Olav den Hellige falt under slaget på Stiklestad 29.juli 1030. Steinen som han i følge sagaen har lent seg mot da Tore Hund ga ham banesåret, Olavssteinen, skal ha blitt bygd inn i alteret.
torsdag 24. januar 2013
Joshua Tree National Park, California
Nasjonalparken ligger sørøst i California. Den ble etablert i 1994 og er på 3200 km². De mange merkelige klippeformasjonene ble dannet for over 100 millioner år siden på grunn av sterk nedkjøling av magma (smeltet stein) like under jordoverflaten. Elephant Rock heter formasjonen og støttes opp av Teresa.
Joshua Tree National Park, California
De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er yuccaplanten Joshua tree, som parken har navn etter.
onsdag 23. januar 2013
mandag 21. januar 2013
Svarthalespove (Black-tailed Godwit), Jæren
En pågående konflikt mellom NOF og en del bønder på Jæren, gjør at denne fuglen ikke er særlig velkommen i siloslåtten. Her har vi en voksen hann i sommerdrakt som leter etter skjul mellom marehalmen i sanddynene på Reve.
Slagugle (Ural Owl), Norge
Slagugla kan være svært aggressiv og kan lynraskt og lydløst angripe nærgående mennesker - derav navnet. Vanligvis hekker den i de store skogene i Sverige, Finland og Russland. Noen få par er blitt observert hekkende godt gjemt i grensetraktene mot Sverige. Det var en stor begivenhet å få fotografert denne sjeldne fuglen.
HVITRYGGSPETT (White-backed Woodpecker), Rogaland
Hannen har helt rød isse, slik som bildet viser. Her kommer den med dagens middag: En deilig larve til ungene! Fuglen krever arealer urørt av skogbruk og er følgelig i dag sterkt truet.
torsdag 17. januar 2013
onsdag 16. januar 2013
tirsdag 15. januar 2013
FJOTLAND KYRKJE, Fjotland, Kvinesdal kommune, Vest Agder
Vakre Fjotland kyrkje ligg nydeleg til ved Fjotlandsvatnet i gamle Fjotland kommune, nå Kvinesdal kommune. Ho blei innvigd i 1836, etter at den gamle frå 1670 blei riven grunna ho var for liten. I denne er det 300 sitjeplassar + galleri. Her har eg blitt både døypt og konfirmert.
Korset på Kvitsøy, fra ca.1000 e.Kr.
Ei kyrkje blei bygd her i byrjinga av 1100-åra. Korset, som blei sett opp før kyrkja, er mest 4 m høgt. Det har gjort teneste som eit sjømerke i 1000 år. Men det viktigaste formål var nok å synleggjera eit kristent symbol. Kanskje har Kvitsøykrossen blitt reist til minne om eit særskilt forlik mellom Olav den heilage og ein av dei mektigaste motstandarane til Olav, nemleg Erling Skjalgsson frå Sola? Forliket blei inngått i 1016.
fredag 11. januar 2013
Katolsk kirke i Tijuana, Mexico
Vi kjørte fra San Diego og over grensa til Mexico. Spennende var de å gå rundt i byen Tijuana. Med en befolkning på 1,5 mill er den Mexicos 5.største by. Det er oppgitt at 300 000 mennesker krysser grensa hver dag. Det høres mye ut, men lange køer og god tid må en beregne.
Kvinnelig steinarbeider i India
Langt ute på landsbygda i delstaten Rajasthan hadde vi med oss en lokal guide. Han viste oss hvordan kvinnene må jobbe og slite. Her holdt hun og noen andre kvinner på med graving og flytting av masse. Steinene ble spadd opp i et stort fat som de så løftet opp på hodet og bar til en ny plass.
SILKEHEGRE (Little Egrett), India
Denne slanke og elegante silkehegren er en tålmodig matsanker. Overnebbet er blågrått, det betyr at den ikke er i hekketid. Den har svarte bein i sterk kontrast mot gule tær. På Jæren er den en årlig gjest.
Nilgai Antilope (Boselaphus tragocamelus), India
Kan bli opp til 1,5m høy og 2m lang. Hodet er forholdsvis lite, og kun hannene har horn. Dyret er ganske vanlig mange steder i India, men bestanden minker i områdene nær Pakistan, hvor vi fant denne bukken. Dette merkelige dyret var utrolig nysgjerrig der den litt mistenksom stirret på oss gjennom greinene.
Indisk gaselle (Indian Gazelle), India
Dette ungdyret fant vi på slettelandet langt utenfor allfarvei i delstaten Rajasthan. Dyrearten er utrydningstruet.
Gråfrankolin (Grey Francolin), Rajasthan, India
Hører til fasanfamilien. Disse hønsefuglene treffes på vide sletter og i fjellskråninger over tregrensen. De løper raskt og er utholdende, flyr kun i nødsfall.
Åtselgribb (Egyptian Vulture), ungfugl, Rajasthan, India
I Norge er det en sjelden gjest. Hekker i fjelltrakter i middelhavsområdet. Overvintrer i Afrika. En voksen fugl var vi så heldige å observere og fotografere på Lassaskaret i Eigersund 2.5.2010. Fuglefolk fra hele Norge valfartet senere for å få et glimt av denne godbiten.
torsdag 10. januar 2013
tirsdag 8. januar 2013
Indisk frisyre
Virkelig en kjekk kar vi møtte på gata i delstaten Rajasthan, nylig lagt ned et omfattende arbeid hos frisøren.
Hopperstad stavkyrkje, Vik i Sogn
Hopperstad stavkyrkje ligg i Vik kommune i Sogn og blir rekna som ei av dei eldste stavkyrkjene. Ho er bygd kring 1130 og høyrer til Borgundtypen. Hopperstad stavkyrkje er ei treskipa langkyrkje med 16 stavar som alle er 8 m lange. Midtromet er delt frå koret med ein skiljevegg. Hopperstad er den einaste stavkyrkja der ein slik vegg er bevart.
Kyrkja står i dag meir eller mindre slik ho vart bygd som katolsk kyrkje på 1100-talet. All inventar som kom til i seinare tid blei fjerna under restaureringa på 1880-talet, også kyrkjebenkene. I den katolske middelalderkyrkja stod kyrkjelyden under gudstenesta.
Hove steinkyrkje, Vik i Sogn
Håkonshallen, Bergen
STJERTMEIS, fra Lund i Rogaland mars 2012
Stjertmeisen er en liten og rund meis med lang stjert. Den kan være uredd, men rastløs og vanskelig å komme innpå. I flukt ser den ut som en liten lys ball med hale.
RINGNEBBMÅKE, Stokkelandsvatnet, april 2005
Ringnebbmåka holdt seg stort sett ved Stokkelandsvatnet. Av og til satte den seg oppå hustak, slik dette bildet viser. Den pendlet også mellom Vågen-området i Sandnes og industriområdet på Kvål.
mandag 7. januar 2013
Vaktmann, Rajasthan, India
Vaktmennene er veldig stolte av jobben og uniformen. De gjør en strålende jobb utenfor hotell og restauranter. Vanligvis er det ingen problem å få dem til å stille opp til fotografering.
søndag 6. januar 2013
onsdag 2. januar 2013
tirsdag 1. januar 2013
Haukugle (Northern Hawk Owl), Seldalsheia, Sandnes
Hekker på taigaen og i fjelltrakter. Enkelte år forekommer nærmest en invasjon av denne fuglen. Kan sitte i tretopper, godt synlig, slik som denne.
Abonner på:
Innlegg (Atom)